Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la regió metropolitana de Barcelona

Els sectors econòmics emergents i la formació professional a la regió metropolitana de Barcelona 2017-12-12T17:22:42+00:00

Project Description

Al llarg de l’any s’ha elaborat el vuitè dels estudis de la col·lecció d’informes “Els sectors econòmics emergents i la Formació Professional a la RMB” iniciada l’any 2010, a través de la focalització en un sector productiu rellevant per Barcelona: el de la Indústria 4.0. L’objectiu central d’aquests estudis és determinar quines són les necessitats de qualificació dels sectors en evolució per a contribuir en l’adaptació i disseny d’una oferta de formació professional sensible al canvi de competències professionals.

Web de l’Observatori de FP

La Indústria 4.0 és un sector econòmic per al desenvolupament de la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència és un moment clau per analitzar el paper de la formació com a camí per promoure el canvi del paradigma que representa la Indústria 4.0. La transformació i la evolució de la indústria tradicional generarà noves oportunitats d’ocupació més estables i de qualitat; conèixer la resposta que hi donarà la formació professional és el principal objectiu d’aquest estudi.

Aquest projecte neix de la necessitat d’evidenciar la necessitat de la implantació de les noves tecnologies en la indústria i en la societat en general i s’emmarca en la Taula sectorial de Formació Industrial -TSFI. L’estudi contempla una anàlisi quantitativa que inclou indicadors econòmics bàsics sobre la indústria i l’oferta formativa en el sistema de l’FP inicial i una segona anàlisi de tipus qualitativa centrada en una jornada de treball i entrevistes en profunditat. En aquesta segona fase hi ha participat associacions, empreses del sector, l’administració i centres de formació professional de la ciutat; a la taula hi van participar unes 30 persones i s’han realitzat 10 entrevistes en profunditat.

A patir d’aquesta doble anàlisi es podrà dissenyar possibles escenaris de futur que permetran anticipar-se a les tendències de futur i establir l’encaix entre els dos sistemes, el laboral i el formatiu. Alhora, dissenyar un full de ruta consensuat que permeti donar a les necessitats actuals del sector.

L’estudi s’ha presentat a tres municipis diferents: a Barcelona, a l’Espai Josep Bota de Fabra i Coats, Tarragona i a Terrassa

Notícies vinculades amb l’estudi:

Presentació Estudi Indústria 4.0 i FP
Missió FP i indústria 4.0 a Alemanya (Erasmus+)

Articles elaborats per l’Observatori:

Articles relacionats amb el sector:

Missió educativa a Alemanya FP indústria 4.0

Notícies sobre les Presentacions:

Jornada Indústria 4.0 Ajuntament Tarragona
Presentació Estudi Indústria 4.0 a Terrassa

Articles vinculades a la Taula:

FORMACIÓ INDUSTRIAL
Oferta formativa FP industrial_TSFI
Taula sectorial Formació Industrial